Nytt i samlingen

Modedräkter, lampor, möbler, fantasifulla smycken, keramik och textilier. Variationen i samlingen är sannerligen stor. I den här utställningen får du chans att se ett spännande urval av de senaste fem årens nya föremål i museisamlingen.

En dramatisk dräkt av Alexander McQueen, den brittiske rebelldesignern vars kläder bars av bland andra Madonna, Lady Gaga, Naomi Campbell och prins Charles. Nyskapande designföremål av alla de senaste fem årens mottagare av det prestigefyllda Torsten & Wanja Söderbergs pris. I den här utställningen möter du dessa och en lång rad andra formgivare och konstnärer som skapat uppseendeväckande design.

Barnstol, Happy (Moodie), Radost Kerefeyna, 2013. Figurin, Trying to remember a lost boy, Maria Boij, 2012.

Är du nyfiken på vad museet har tyckt varit viktigt att samla in för att spegla den tid vi lever i? I den här utställningen får du ta se ett tvärsnitt av de föremål som förvärvats till samlingen under de senaste fem åren. Det är både nyproducerade och gamla föremål som spänner över flera designområden:  modedräkter, lampor, möbler, fantasifulla smycken, keramik och textilier. Många av dem kommer visas publikt för första gången.

INSAMLING FÖR FRAMTIDEN

Varje år samlar Röhsska museet in runt 100 nya föremål till samlingen genom inköp eller donationer: möbeldesign, keramik, textil, glas, smyckekonst, mode och grafisk design, både svensk och betydande internationell design. Insamlingsarbetet är en viktig del av museets arbete för att bevara kunskap kring design, konsthantverk och mode in i framtiden och att skapa en berättelse om vår gemensamma designhistoria.

Skulptur, Stengods, Ching Yuan Chang, 2012

Toppbild: Dräkt, Siden, Alexander McQueen, 2010